Konditionen


Inte alltid lätt med kondition

Inte alltid lätt med kondition

Kondition är givetvis en otroligt viktigt del i din fysiska träning som orienterare. Desto bättre kondition du har desto mer kommer du kunna pressa i dom långa loppen. Jag föredrar att träna konditon 4-5 gånger i veckan.

Vanligtvis med en vilodag på Onsdagar och Lördagar. Detta kan dock variera en del men det viktigste blir att hålla den igång alltid.

Jag har sätt många som tappar kollen på vart dom ska i senare skeden av sina lopp på grund av att dom just blivit för andfådda och trötta. Det är väldigt lätt att tappa fokus i detta läge eftersom man då har svårt att bara andas. Detta kommer göra att man läser sin karta sämre och man kommer att ta sämre beslut när det gäller vägval och liknande.

Är man väldigt trött kanske man exempelvis väljer det man tror är den kortaste vägen istället för att välja en längre men snabbare väg eftersom man inte har orken att springa runt exempelvis ett stort berg.

Kort och gott vill man vara en orienterare som tävlar på topp så är det ett krav att man har ett bra flås. Det finns inte direkt några genvägar till detta utan det handlar bara om att ni ska ut och springa. Gör ni detta dagligen så blir ni automatiskt bättre och bättre konditions tränade.

Det går även att träna upp konditionen på andra sätt än att bara springa. Dock så är ju springa det mest naturliga eftersom detta är vad ni gör under ett orienteringslopp. Det kan dock behövas lite omväxling ibland om det känns tråkigt och då tipsar jag om cykling. Detta eftersom även cykling kommer träna dina ben som är viktiga för dig som orienterare. Andra saker ni kan göra är simings om är riktigt bra för hela kroppen eller eventuellt bara spela fotboll eller någon annan sport ni tycker är kul. Det är givetvis viktigt att det inte blir för tråkigt.

Comments are closed.