Att klä sig rätt vid orientering


Kläder vid orientering

Kläder vid orientering

Både i varmt och kallt väder så är det en utmaning att klä sig rätt. Det handlar om att kroppen inte ska bli för varm eller för kall när du är där ute och springer. Allt för att man ska kunna behålla sitt fokus på att hitta nästa kontroll så snabbt som möjligt.

Jag tycker det är som svårast att klä sig rätt i kallt väder. Det är väldigt lätt att man tar på sig för mycket kläder och sedan hamnar i en situation där man tappar en del kraft för man helt enkelt får alldeles för hög kropps temperatur. Det har hänt flera gånger att jag börjat svettas mycket också vilket inte är en bra kombination med kyla. Detta ökar givetvis risken för att man eventuellt blir sjuk i efterhand också.

I varmt väder så handlar det främst om att använda kläder gjorde i material som kan andas. Både Nike och Adidas samt många andra märken tillverkar nu väldigt mycket kläder som ska kunna “andas”. Detta gör att detta klimat tycker jag är betydligt lättare att klä sig rätt i. Så tunna och smarta plagg som möjligt som helt enkelt kan lufta dig maximalt medans du springer.

Det svåraste vädret att klä sig i är förmodligen när det är lite mittemellan väder. Springer du exempelvis på olika höjder när du orienterar så kan temperaturen variera en del och du riskerar då att svettas under vissa delar samtidigt som det blir lite för kallt under andra delar. Detta är den farligaste av kombinationer eftersom det är väldigt onyttigt för kroppen att vistas i en kall miljö när man är våt av svett.

Så mitt tips är att ni verkligen tänker efter innan ni klär på er hur vädret kan förändras under dagen. Samt kommer ni att springa på olika typer av höjder och i olika miljöer där temperatur kan komma att förändras avsevärt mycket. Läs även på om olika tips för hur ni ska klä er på sidor som denna. Det finns gott om information ute på nätet om kläd tips för orientering.

Comments are closed.