Styrka – Stark som bamse


Styrka kommer vara extra viktigt när du gör vissa typer av teräng lopp. Ska du springa mycket upp och ner så kommer det slita på dina muskler. Främst är det ju benen som kommer pressas hårt och får man mjölksyra tidigt så kan detta ligga en om bakfoten under resten av tävlingen vilket inte är optimalt.

Jag föredrar att träna knäböj på gymmet cirka 2 gånger i veckan. Det handlar ju fortfarande om att ni inte vill vara för stora utan snabba och smidiga främst. Därför skulle jag inte rekommendera någon att träna muskler mer än så. Det jag gillar med knäböj är att ni även får med mage och andra kroppsdelar. Även ryggen kommer behöva att kämpa när ni gör detta. En stark bål kommer också att hjälpa till när ni är där ute och springer i tuffa terränger. Håller ni kroppen mer stabil under löpningen så kommer ni kunna bevara ork och detta är väldigt viktigt i slutet på tävlingar.

Förutom knäböj kan man givetvis göra andra bra benövningar på gymmet. Det finns alltid en del maskiner som kan kännas bra också. Benpress och leg curls är också bra övningar där ni får träning på både baksida av låret samt framsida och sätes musklerna. En specifik maskin för just vader brukar också finnas på gymmet. Vad denna heter är jag inte helt säker på men det är något som jag också gillar att använda. Som jag nämnde tidigare dock så är just knäböj det mest optimala eftersom ni får med just alla delar av kroppen då. Baksidan, vader, framsidan, sätes musklar, bål och en del annat också.

En sak ni inte behöver tänka på att träna på är armar och bröst. För att ni ska fortsätta vara snabba och lätta är det bäst att inte dessa är för stora. Det blir bara extra vikt att släpa på när ni är ute och springer. Självklart kan det vara bra med lite armstyrka ibland då man ska slita sig upp för något berg eller liknande men vi pratar inte om några karl alfred armar som kommer att behövas här.

Comments are closed.