Lampa för orientering


Se ljuset i tunneln

En lampa är bra i mörkret

Ni ska även ha lite bra små prylar med er då ni är ute och springer. Är ni ute på ett natt lopp så behöver man givetvis någon typ av lampa.

Jag brukar föredra en lampa på huvudet, en så kallad pannlampa. Den spänns fast runt huvudet som ett pannband och sedan har ni en lampa längst fram som ger ett starkt ljus så ni ser vart ni springer.

Det kan även vara bra att ha en liten mindre lampa som går att lysa med på kartan i vissa situationer. Den stora pannlampan behöver vara ganska så stark i sitt ljus eftersom den ska kunna lysa upp ditt spår som du springer mitt inne i en mörk skog. Detta kan göra att den är lite för stark när du ska läsa din karta just framför ögonen.

Det går i och för sig att ha pannlampor med ljus som går att justera men jag tycker det är skönt med ett en liten sidolampa som går att plocka fram. Det är lätta att placera denna i sin ficka och sedan snabbt ta fram den när man kommit till en viss kontroll. Det är ju ofta just vid denna nya kontroll som man vill ta en snabb titt igen på kartan och se vart man är på väg. Kolla lite olika detaljer på kartan helt enkelt.

Kom ihåg att om ni springer på tex eftermiddagar så kanske det inte behövs en lampa då ni påbörjar loppet. Det kan dock komma en tidpunkt senare under loppet då det börjar mörkna eller så kanske ni bara befinner er i ett väldigt skuggrikt och mörkt område. Då kommer det vara riktigt smidigt om ni har en liten lampa i fickan som ni kan plocka fram och sedan kolla av läget med. Både för omgivningen och även för kartan.

Comments are closed.