Glöm inte att stretcha


Inte alltid lätt med kondition

Det kan göra ont om man inte stretchar.

En väldigt viktig sak att göra när ni avslutat ett träningspass eller en tävling är att stretcha. Det är mycket viktigt för att förebygga skador.

Det är väldigt lätt att få muskel skador och annat om ni inte stretchar regelbundet. Musklerna blir stelare och det kommer komma att slå tillbaka på er ganska så snabbt.

En annan viktig sak med stretching är att man kan behålla sin vighet. Det krävs ibland i knepiga situationer att man kan vara lite vig och få upp ett ben ganska så högt för att komma förbi någon typ av hinder. Även skaderisken blir mindre när ni försöker göra en sån här som om ni har sätt till att hålla er viga. Det är inte så ofta som man i orientering behöver vara just vig men det är absolut inget som skadar så jag tycker att man ska göra det regelbundet.

Jag brukar stretcha i cirka 20-30 minuter efter varje pass. Jag vet att vissa gör det längre än mig och vissa kortare. Det kan dock lätt bli lite lång tråkigt att göra det om man är ensam. Mitt tips är därför att ni ska försöka göra det med någon kompis i närheten. Då kan ni lätt snacka lite taktik eller annat kul samtidgt som ni sitter och stretchar.

Ett annat bra tips är att lyssna på musik. Sätt på ipoden och lyssna på något härligt medans ni tänjer ut musklerna. Ni kommer då lätt att kunna sitta kanske några minuter extra utan att bli uttråkade. Jag tycker om att ha en playlist som jag gör igenom. Då vet jag hela tiden hur mycket det är kvar. När sista låten startar så är det ett bra riktmärke på att jag ska göra det i cirka 4 minuter till. Det blir lätt tråkigt om man tittar på klockan alldeles för mycket. Då får ju tiden alltid ännu mer långsamt tycker jag.

Comments are closed.