Orientering i snö och minusgrader

Nu har tiden kommit då många drar sig för att ge sig ut och orientera men där jag, Camilla, känner att det finns så mycket att vinna på att ge sig ut och inte bara hänga på gymmet. Det handlar mer om att klä sig rätt.

Det största misstaget som många gör är att klä på sig för mycket utan att tänka på att när man väl börjar svettas så blir det för varmt. För min del så föredrar jag ull. Många tänker på tjocka ylletröjor men här handlar det om tunna linnen och kortare byxor som gör att man inte fryser om rumpan och låren. Att lager på lager är effektivt och känt sedan länge är inte för intet. Genom att klä sig med flera lager kan luften emellan värmas upp och se till att du är varm. Sedan är givetvis vindjackan och ett par vindbyxor ett måste enligt mig eftersom det skyddar mot de kalla vindarna.

Ett tips; använd inte bomull, det behåller fukten och kyler ner dig. Använd ett underställ och strumpor i ull och du är redo att ge dig ut i vintervädret för att njuta av naturen och samla på dig lite D-vitamin. Tänk även på att det mörknar snabbt så att investera i en pannlampa är en bra idé.

No Comments

Jippi! Jag använder min fittness band

min fitbitFitness band eller också känd som smart watches är riktigt användbara för att mäta puls, steg och annat roligt. Sen att man även kan se tiden är helt klart ett plus det med.

Jag har använt min Fitbit ett tag och måste säga att jag är nöjd. Så länge jag inte glömmer att ta på mig klockan så är det skönt att kunna få lite statistik över hur det går. Egentligen tror jag inte att bandet gör mig till en bättre orienterare, men det hjälper lite att få den där extra kicken, när det går bra.

Först var jag lite orolig att det bara skulle bli en sådan där grej man bara köper för att sedan lägga i en låda, för att samla damm. Men de månader jag nu använt den, har jag lyckats få på mig den majoriteten av gångerna innan jag ska ut.

Imorgon ska jag dra ut på tävling och tänker absolut ta med mig klockan ut. Jag tror egentligen inte det skiljer så mycket på klockorna, även om den finns i många priskategorier. Det viktigaste för mig är att jag kan mäta stegen, ta tid och se hur många steg i snitt jag tar i vardagen.

No Comments

Kål och morotssallad

Här är en tips som jag fångade upp på idrottenonline.se passar jättebra på hösten när äppelträden börjar bära frukt. Det ligger en del förarbete i det hela, då man behöver tvätta, skala och skära grönsaker och frukt. Men sen är det bara att äta.

Ingridienser:

  • Morötter
  • Vitkål
  • Skalade äpplen
  • Olivolja
  • Örtkryddor
  • Citron

Otroligt nyttigt och inte minst otroligt gott att äta. Maträtten i sig kanske inte har den bästa hållbarhetstiden, så svårt att göra någon större batch av det hela. Men tänk er en helg fylld med orientering och ha med den här lådan ut i skogen. Man kommer liksom inte närmare naturen än detta. Och det smakar extra gott att äta ute i naturen.

Man river morötter, vitkål och äpplen och blandar samman. Sedan så pressar man över lite citron, kör lite olivolja och sen krydda efter behag.

Vi har ganska mycket äpplen från våra tre äppelträd här på tomten. Morötter har vi en del likaså. Däremot vitkål och dylikt kan man inhandla ganska billigt i närmaste affär. Så förutom att det är nyttigt och gott, så är det en otroligt billig rätt att konsumera. Vår barn älskar det också. Så det är trevligt att kunna få i dom det välbehövda vitaminerna som finns i kål och morotssalladen.

Hoppas ni gillar mattipsen som jag postar här. Även om det inte är dom mest detaljrikaste rätter. Utan bara lite tips på vad man kan äta när man kör orienteringstävling och träning. Ska försöka komma med lite fler bra tips som jag använder mig i vardagen.

No Comments

Glöm inte att stretcha

Inte alltid lätt med kondition

Det kan göra ont om man inte stretchar.

En väldigt viktig sak att göra när ni avslutat ett träningspass eller en tävling är att stretcha. Det är mycket viktigt för att förebygga skador.

Det är väldigt lätt att få muskel skador och annat om ni inte stretchar regelbundet. Musklerna blir stelare och det kommer komma att slå tillbaka på er ganska så snabbt.

En annan viktig sak med stretching är att man kan behålla sin vighet. Det krävs ibland i knepiga situationer att man kan vara lite vig och få upp ett ben ganska så högt för att komma förbi någon typ av hinder. Även skaderisken blir mindre när ni försöker göra en sån här som om ni har sätt till att hålla er viga. Det är inte så ofta som man i orientering behöver vara just vig men det är absolut inget som skadar så jag tycker att man ska göra det regelbundet.

Jag brukar stretcha i cirka 20-30 minuter efter varje pass. Jag vet att vissa gör det längre än mig och vissa kortare. Det kan dock lätt bli lite lång tråkigt att göra det om man är ensam. Mitt tips är därför att ni ska försöka göra det med någon kompis i närheten. Då kan ni lätt snacka lite taktik eller annat kul samtidgt som ni sitter och stretchar.

Ett annat bra tips är att lyssna på musik. Sätt på ipoden och lyssna på något härligt medans ni tänjer ut musklerna. Ni kommer då lätt att kunna sitta kanske några minuter extra utan att bli uttråkade. Jag tycker om att ha en playlist som jag gör igenom. Då vet jag hela tiden hur mycket det är kvar. När sista låten startar så är det ett bra riktmärke på att jag ska göra det i cirka 4 minuter till. Det blir lätt tråkigt om man tittar på klockan alldeles för mycket. Då får ju tiden alltid ännu mer långsamt tycker jag.

No Comments

Lampa för orientering

Se ljuset i tunneln

En lampa är bra i mörkret

Ni ska även ha lite bra små prylar med er då ni är ute och springer. Är ni ute på ett natt lopp så behöver man givetvis någon typ av lampa.

Jag brukar föredra en lampa på huvudet, en så kallad pannlampa. Den spänns fast runt huvudet som ett pannband och sedan har ni en lampa längst fram som ger ett starkt ljus så ni ser vart ni springer.

Det kan även vara bra att ha en liten mindre lampa som går att lysa med på kartan i vissa situationer. Den stora pannlampan behöver vara ganska så stark i sitt ljus eftersom den ska kunna lysa upp ditt spår som du springer mitt inne i en mörk skog. Detta kan göra att den är lite för stark när du ska läsa din karta just framför ögonen.

Det går i och för sig att ha pannlampor med ljus som går att justera men jag tycker det är skönt med ett en liten sidolampa som går att plocka fram. Det är lätta att placera denna i sin ficka och sedan snabbt ta fram den när man kommit till en viss kontroll. Det är ju ofta just vid denna nya kontroll som man vill ta en snabb titt igen på kartan och se vart man är på väg. Kolla lite olika detaljer på kartan helt enkelt.

Kom ihåg att om ni springer på tex eftermiddagar så kanske det inte behövs en lampa då ni påbörjar loppet. Det kan dock komma en tidpunkt senare under loppet då det börjar mörkna eller så kanske ni bara befinner er i ett väldigt skuggrikt och mörkt område. Då kommer det vara riktigt smidigt om ni har en liten lampa i fickan som ni kan plocka fram och sedan kolla av läget med. Både för omgivningen och även för kartan.

No Comments

Kycklingsallad perfekt för varma dagar

Eftersom jag skrev om nudelsoppa för kalladagar, tycker jag det passar bra med kycklingsallad för varma dagar. Nu i somras, var det ju en och annan dag som var riktigt hett. Så hett så man nästan inte ides att gå ut i spåren och träna. Men när man väl tog sig ut och skulle sätta sig ner för lunch, så var det inte direkt så man längtade efter varm mat.

Vad passar då bättre än varm sommardag när man är ute i spåren om inte lite kall kycklingsallad. Man tar bara grillad/kokt/stekt kyckling från dagens rester. Hackar ner lite grönsaker och kanske lite kall pasta till. Sen ser man till att lägga ner några kylklossar i ryggsäcken, med kycklingsalladen och dryck. Så passar det som hand i handsken när det är dags för att fylla på depåerna.

Kycklingen innehåller nyttiga proteiner som man behöver ute i spåren. Samtidigt så får man i sig långsamma kolhydrater från pastan. Ger bra med energi med ganska lågt kaloriinnehåll. Något som är perfekt när man inte vill vara för tung när man springer och samtidigt har hjärnan på topp och undviker eventuella energi drops som kan uppstå när man äter för “fet” mat.

Just fet man är något man bör undvika under själva tävlingsdagarna. Men tycker det funkar oerhört bra efter man tävlat eller efter ett tungt träningspass. Då slänger jag gärna i mig en Hawaii Pizza och en ett glas rosé. Någon slags vardagslyx får man unna sig ibland tycker jag.

Hursomehlst. Kycklingssallad tillhör top 5 favoriträtter som är anpassd för orienterare som mig. Gott och nyttigt. Kanske lite mer pill då det behöver tärnas och maten behöver vara relativt färsk. Då den inte får bli för varm under de varma sommar dagarna.

Kommer ni förresten ihåg kronfågel reklamen? Så jädra bra!

No Comments

Bättre fysik stärker mentalt

Se ljuset i tunneln

Se ljuset i tunneln

När din fysiska status är på topp kommer det även återspeglas i din mentala styrka. Blir man trött så börjar man väldigt snabbt att även tänka sämre. Det är svårare att ta bra beslut när man har andnöd och bara vill lägga sig ner och vila.

Det skapar även en mental styrka på startlinjen om man känner sig stark konditions mässigt och fysiskt Då kommer man lätt att kunna få lite extra självförtroende som kan komma att göra skillnaden många gånger mellan kanske just en medalj eller fjärde plats.

Ett bra sätt att förbättre sig mentalt blir just genom att pressa sig själv hårt fysiskt. Springer man stenhårt så att man går in i väggen och sedan tränar på att ta viktiga beslut regelbundet så kommmer det att bli lättare med tiden. Ni kommer att bli bättre på det. Jag har gjort många misstag då jag varit trött många gånger. Det är dock ofta något man lär sig av. Just i stunden är man nog oftast arg och besviken. Det är dock värt att komma ihåg att det gör en lite starkare varje gång. Man lär sig av sina misstag och blir bättre och bättre på att ta bra beslut i tuffa situationer om man utsätter sig för det väldigt ofta.

Givetvis ska man komma ihåg att det påverkar psyket lite annorlunda när man tävlar på riktigt och när man är ute och tränar. Så gällande detta så är mitt tips att inte se alla tävlingar som för seriösa. Var inte rädd för att misslyckas när ni tävlar. Se det som ett träningspass för att simulera just jobbiga situationer där ni känner er pressade. Ni kommer bara att bli bättre och bättre på att hantera dom med tiden.

No Comments

Handskar som passar händerna

Som handen i handsken

Som handen i handsken

Om ni ska använda en typ av handskar så är det givetvis väldigt viktigt att dom är flexibla och smidiga. Ska ni kunna läsa och hantera en karta på ett smidigt sätt så vill ni ha full möjlighet att bläddra och vända på saker snabbt och smidigt.

Det är några olika saker som blir viktiga när man köper sina handskar. Att dom är tunna är väldigt viktigt. Tjocka handskar gör det direkt mycket svårare att hantera tunna papper och andra saker så detta är ett måste. Det kan givetvis vara delvis på bekostnad av att man blir lite kall om fingrarna ibland om det är riktigt kallt väder. Det är dock något som gör allt mycket bättre för dig som orienterar så jag tycker att man får göra den uppoffringen. Kanske går det att argumentera för att det inte är helt nödvändigt om ni inte satsar på sporten som proffs, men vill man prestera optimalt så är det dock detta som gäller.

Det är även bra om dina hanskar har ett material som har en del friktion. Om dom är för hala kan det bli svårt att greppa saker samt bläddra i eventuella kartor. Med rätt typ av material kommer ni att kunna känna att det i princip vore som ni inte hade några hanskar på er, fast ni har det.

Regn och liknande kan givetvis göra dina hanskar odugliga. Skulle dom bli för våta och svåra att hantera så är det ju inte hela världenn dock. Ni kan då bara stoppa ner dom i fickorna och köra vidare utan dom. Då får man helt enkelt bita ihop och se till att klara av loppet så fort som möjligt. Skulle ni vinna loppet sedan så kan ni säkert känna er nöjda ändå även om händerna är lite frusna.

No Comments

Styrka – Stark som bamse

Styrka kommer vara extra viktigt när du gör vissa typer av teräng lopp. Ska du springa mycket upp och ner så kommer det slita på dina muskler. Främst är det ju benen som kommer pressas hårt och får man mjölksyra tidigt så kan detta ligga en om bakfoten under resten av tävlingen vilket inte är optimalt.

Jag föredrar att träna knäböj på gymmet cirka 2 gånger i veckan. Det handlar ju fortfarande om att ni inte vill vara för stora utan snabba och smidiga främst. Därför skulle jag inte rekommendera någon att träna muskler mer än så. Det jag gillar med knäböj är att ni även får med mage och andra kroppsdelar. Även ryggen kommer behöva att kämpa när ni gör detta. En stark bål kommer också att hjälpa till när ni är där ute och springer i tuffa terränger. Håller ni kroppen mer stabil under löpningen så kommer ni kunna bevara ork och detta är väldigt viktigt i slutet på tävlingar.

Förutom knäböj kan man givetvis göra andra bra benövningar på gymmet. Det finns alltid en del maskiner som kan kännas bra också. Benpress och leg curls är också bra övningar där ni får träning på både baksida av låret samt framsida och sätes musklerna. En specifik maskin för just vader brukar också finnas på gymmet. Vad denna heter är jag inte helt säker på men det är något som jag också gillar att använda. Som jag nämnde tidigare dock så är just knäböj det mest optimala eftersom ni får med just alla delar av kroppen då. Baksidan, vader, framsidan, sätes musklar, bål och en del annat också.

En sak ni inte behöver tänka på att träna på är armar och bröst. För att ni ska fortsätta vara snabba och lätta är det bäst att inte dessa är för stora. Det blir bara extra vikt att släpa på när ni är ute och springer. Självklart kan det vara bra med lite armstyrka ibland då man ska slita sig upp för något berg eller liknande men vi pratar inte om några karl alfred armar som kommer att behövas här.

No Comments

Att klä sig rätt vid orientering

Kläder vid orientering

Kläder vid orientering

Både i varmt och kallt väder så är det en utmaning att klä sig rätt. Det handlar om att kroppen inte ska bli för varm eller för kall när du är där ute och springer. Allt för att man ska kunna behålla sitt fokus på att hitta nästa kontroll så snabbt som möjligt.

Jag tycker det är som svårast att klä sig rätt i kallt väder. Det är väldigt lätt att man tar på sig för mycket kläder och sedan hamnar i en situation där man tappar en del kraft för man helt enkelt får alldeles för hög kropps temperatur. Det har hänt flera gånger att jag börjat svettas mycket också vilket inte är en bra kombination med kyla. Detta ökar givetvis risken för att man eventuellt blir sjuk i efterhand också.

I varmt väder så handlar det främst om att använda kläder gjorde i material som kan andas. Både Nike och Adidas samt många andra märken tillverkar nu väldigt mycket kläder som ska kunna “andas”. Detta gör att detta klimat tycker jag är betydligt lättare att klä sig rätt i. Så tunna och smarta plagg som möjligt som helt enkelt kan lufta dig maximalt medans du springer.

Det svåraste vädret att klä sig i är förmodligen när det är lite mittemellan väder. Springer du exempelvis på olika höjder när du orienterar så kan temperaturen variera en del och du riskerar då att svettas under vissa delar samtidigt som det blir lite för kallt under andra delar. Detta är den farligaste av kombinationer eftersom det är väldigt onyttigt för kroppen att vistas i en kall miljö när man är våt av svett.

Så mitt tips är att ni verkligen tänker efter innan ni klär på er hur vädret kan förändras under dagen. Samt kommer ni att springa på olika typer av höjder och i olika miljöer där temperatur kan komma att förändras avsevärt mycket. Läs även på om olika tips för hur ni ska klä er på sidor som denna. Det finns gott om information ute på nätet om kläd tips för orientering.

No Comments